top of page
dennishouthoofd

Excel-junkie in een AI-wereld: de realiteit van menig Vlaams CFO

Onlangs las ik een artikel in een magazine voor CFO’s over de wonderen van AI in finance. Generatieve AI dat het collections management automatiseert, kredietrisico’s evalueert en in een oogwenk nieuwe inzichtelijke financiële rapporteren genereert. Als fervent verdediger van digitale innovatie kreeg ik spontaan een blij en dromerig gevoel. Maar als ervaren consultant bij een heel aantal Vlaamse bedrijven besef ik ook: tussen droom en daad liggen vaak vele Excels in de weg.


Voor alle duidelijkheid: AI en BI zijn de toekomst, en deze toekomst is nu. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk, de voordelen onmiskenbaar. Maar laten we ook eerlijk zijn over waar de doorsnee Vlaamse financiële afdeling vandaag staat.

CFO’s zeggen me vaak: “AI? Allemaal goed! Maar we zijn al content als onze Excels kloppen”. Veel finance teams zitten nog te worstelen met de basics. Ik ken nog veel Vlaamse bedrijven waar de maandelijkse financiële afsluit een grote Excel-marathon is. En jazeker, ik zie stappen in de goede richting…


We staan vandaag op een kruispunt: AI lonkt, maar anderzijds is het veelvuldig gebruik van Excels wel een realiteit. Want laten we eerlijk zijn: als jouw data verspreid ligt over een dozijn ongestructureerde bestanden, dan staat momenteel zelfs de slimste AI-assistent machteloos.

Maar dat betekent niet dat we moeten wachten met stappen te nemen. Integendeel, nu is het moment om actie te nemen. Begin met data te centraliseren. Experimenteer met BI-tools. Automatiseer waar mogelijk. Ieder gestroomlijnd proces brengt je dichter bij een AI-gedreven toekomst.


Ik zie heel mooie voorbeelden rondom mij. Een producent die dankzij BI betere inzichten krijgt in haar prijszetting. Een retailer die de eerste stappen onderneemt richting predictive analytics en zo haar voorraden optimaliseert.


De weg naar AI-gedreven finance is er één van kleine maar betekenisvolle stapjes. Het gaat niet om jouw systemen volledig te vervangen, maar om graduele verbeteringen aan te brengen. Misschien start je met het automatiseren van rapporten? Of implementeer je een dashboard voor real-time inzichten? Iedere stap telt.


We mogen niet vergeten dat technologie een middel is, en geen doel op zich. Het gaat erom meerwaarde te bieden voor onze bedrijven. Of die komt door de implementatie van een geavanceerd AI-model, door het slim inzetten van een Excel of door een BI-tool, dit doet er eigenlijk fundamenteel niet toe.


Mijn advies? Omarm de mogelijkheden van AI en BI, maar laat ons de realiteit niet uit het oog verliezen. Start op het niveau waar je jou bevindt. Evalueer kritisch jouw processen en data. Wat zijn de grootste pijnpunten? Welke quick wins zijn er te rapen? Start daar.

Misschien ontdek je zo wel dat een goed geïmplementeerde BI-tool jouw organisatie veel meer vooruithelpt dan een opgejaagde AI-implementatie. De toekomst is onmiskenbaar AI-gedreven. Maar Rome werd ook niet in één dag gebouwd. Iedere stap is waardevol. Elke verbetering is van tel.


Dus ja, blijf verder dromen over een AI-toekomst. Verlies niet uit het oog dat je niet kunt sprinten als je nog niet kunt lopen. Begin met die eerste stap. Zelfs al is deze het upgraden van jouw laatste Excel naar een BI dashboard.

213 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page